Aparatul urinar (aparatul excretor sau sistemul urinar) este unul din sistemele esenţiale ale organismului care produce, stochează şi elimină deşeurile organismului prin urină.
Urina este un amestec de substanţe eliminate din organism prin rinichi. Este formată din substanţe care sunt nefolositoare sau toxice organismului şi are de regulă culoarea galbenă. Înainte să fie eliminata din organism prinuretră, urina este stocată în vezica urinară.
Aparatul urinar contribuie in mare masura la mentinerea constanta a mediului intern al organismului si a compozitiei chimice a acestuia, dar si la eliminarea in special a produsilor de catabolism rezultati din metabolismul proteic: creatinina, ureea, acidul uric, fosfati, sulfati precum si o serie de substante medicamentoase.
Aparatul urinar este format din:
1. Rinichi– grup de organe principale pereche, care, alaturi de plamani, intestine si piele, elimina toxinele din organism. Rinichiul este sediul proceselor fizico-chimice care duc la formarea urinii. Unitatea de structura si de functie a rinichiului este nefronul. La acest nivelul au loc:
- ultrafiltrarea glomerulara a sangelui
- reabsorbtia selectiva
- secretia activa
2. Caile urinare:
- Pelvis renal (bazinet) – canal prin care urina este colectata din rinichi, cu o capacitate de 10 – 12 ml.
- Ureter - canale prin care urina este transportata de la rinichi la vezica urinara
- Vezica urinara - rezervor in care este depozitata urina, pana cand este eliminata prin uretra
- Uretra - ultimul segment al cailor urinare, prin care se elimina urina din organism. La femei uretra este mai scurta, avand o lungime de 4 – 5 cm; la barbati reprezinta si calea spermatica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu